Прокуратурата в Ню Йорк официално обвини руския политик Александър Бабаков в

...
Прокуратурата в Ню Йорк официално обвини руския политик Александър Бабаков в
Коментари Харесай

В САЩ започна дело срещу Александър Бабаков - един от архитектите на българската енергийна зависимост

Прокуратурата в Ню Йорк официално обвини съветския политик Александър Бабаков в нелегално въздействие и агитация. Бабаков, дружно с двама свои сътрудници, е провеждал " противозаконни дейности против Украйна, отвън бойното поле ", на американска територия от 2012 година.

Неговите сътрудници са Александър Воробьов и Михаил Плисюк - на тях също са повдигнати обвинявания във федералния съд в Манхатън.

За прикритие на активността си тримата са употребявали активността на организацията " Институт за проучвания и международна интеграция ". През 2017 година „ най-малко един член на Конгреса на Съединени американски щати “  е бил канен на безплатно посещаване на конференция в Ялта, която те и техни сътрудници организирали и разпространявали.

Конференцията трябвало да е в поддръжка на Сергей Аксьонов – назначеният от Кремъл началник на Крим, който също е глобен от американското държавно управление, поради политиката си във връзка с Украйна. Конгресменът, който не е посочен поименно в обвинителния акт, отклонил предлагането. 

Част от работата на сътрудниците е била да провеждат срещи на членове на Конгреса с Бабаков и „ други задгранични чиновници, които са съгласни с неговите позиции “. Прокуратурата на Ню Йорк твърди, че са се пробвали да вербуват за свои агенти и американски жители.

В обвинителния акт, чийто текст беше публикуван от министерството на правораздаването, написа, че " съветски народен представител и двама негови сътрудници са провеждали прикрита пропагандна акция, целяща продобиване на поддръжката на държавното управление на Съединени американски щати за дневния ред на  външната политика на Русия, в това число за дейностите й против Украйна. "

По-голямата задача на съветското държавно управление е била да повлияе на публичното мнение в своя изгода, да всее разкол в американските институции и да вбие чеп сред Съединени американски щати и европейските им съдружници.

Бабаков е един от " архитектите " на българската енергийна взаимозависимост от Русия. Неотдавна някогашният втори в ГЕРБ - Цветан Цветанов през ефира на БНР попита  Томислав Дончев, Теменужка Петкова, Бойко Борисов:

„ Правени ли са срещи с Александър Бабаков, Александър Воробьов - хора от забранителния лист на Европейската комисия, когато се прокарваше концепцията за „ Южен поток “, и дали тези лица не са взели участие в структурирането на цялостния план по „ Турски поток “, който да бъде с отговорност за българската страна, за българското енергийно сдружение „ Булгартрансгаз “.

През ноември 2013 година Александър Бабаков, народен представител от горната камара на съветския парламент и специфичен делегат на президента Путин за връзка с руснаците отвън страната, посещава банкера Цветан Василев.  В книгата на посетителите за този ден е записано  " господин Бабаков, с защита ".

След години в интервю за Антикорупционния фонд Василев говори за срещите си с Бабаков и споделя, че организацията на  " Южен поток " е била следена от депутата на Движение за права и свободи Делян Пеевски, като планът е трябвало да бъде финансиран от КТБ.

Строежът на " Южен поток " беше спрян през 2014 година след намесата на Европейската комисия и американски конгресмени.

През декември 2014 година " Ню Йорк Таймс " разгласява следствие доказващо, че Путин оказва напън върху България за " Южен поток ". В статията се разказваше за среща на руския депутат Александър Бабаков в столичен бар покрай Народното събрание, на която той се е опитал да подкупи български зам.-министър, отговарящ за енергетиката.

Въпросният зам.-министър е Божан Стоянов, част от служебното държавно управление на Марин Райков. Стоянов оповестява за срещата си на българското разузнаване.

През 2017 година Антикорупционният фонд също изпрати сигнал до прокуратурата с искане за инспекция по случая, само че нищо не последва. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР